Stads- en horecabeveiliging

Zaandam is een stad in de provincie Noord-Holland met ongeveer 75.000 inwoners. Het is de grootste en enige stad in de gemeente Zaanstad. Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland zorgt voor de veiligheid in Zaandam. Daarbij zijn politie, brandweer, ambulancepersoneel, ziekenhuispersoneel, huisartsen, EHBO-ers en maatschappelijk werkers van de stad aangesloten. Deze hulpverleners zijn ook verantwoordelijk voor de horeca beveiliging. Voor dit laatste type beveiliging is het ook mogelijk gebruik te maken van het specialisme horecabeveiliging.

Veilig in de stad

De politie van Zaandam doet er alles aan om misdaad te bestrijden, hulp te verlenen en zorg te dragen voor de veiligheid van de inwoners. Zij zijn dag en nacht, zeven dagen per week aan het werk. De brandweer van Zaandam doet meer dan alleen het blussen van branden. Zij geven ook voorlichting en advies over brandveiligheid, rampenbestrijding en het redden van mensen en dieren.  Het Zaans Medisch Centrum is het nieuwe ziekenhuis van de stad. Het ziekenhuis streeft naar  gastvrijheid, betrouwbaarheid  en vernieuwing.  De specialisten van dit ziekenhuis werken nauw samen met andere geneeskundige hulpverlening, zoals huisartsen. Samen met de brandweer en politie streven zij naar bestrijding van calamiteiten, rampen en crisis. Zij weten goed hoe (gezamenlijk) te handelen als er zich toch iets voordoet.

Veilig in horecagelegenheden

Horeca is een term voor alle hotels, restaurants en cafés samen. Als er calamiteiten plaatsvinden in horeca-gelegenheden, dan kan de politie, brandweer en/of ambulance worden ingeschakeld. Maar er is ook een speciale discipline die zich bezighoudt met de veiligheid in horeca, namelijk horecabeveiliging. Deze beveiligers zijn speciaal opgeleid om horeca, met name uitgaansgelegenheden te beschermen. Zij staan vaak voor de ingang. Zij zijn in staat om bij incidenten kalm en voorkomend te blijven. Zij hebben een stevige bouw en uitstraling, zodat mensen snel onder de indruk zijn. Als het zien van deze beveiligers niet voldoende is, dan maken beveiligers gebruik van hun verbale en in het uiterste geval fysieke capaciteiten. Dit laatste natuurlijk beheerst en niet hardhandig.